Egy sorozatkóros naplója...

Vikingek [1.évad] (2013)

2015. július 12. 22:20 - **Valcsa**

vikingek_1_evad_vikings.jpg(A bejegyzésben elhelyezett képek nagyobb méretben való megtekintéséhez jobb klikk a képre, és "megnyitás új lapon")

Eredeti cím: Vikings

Epizódok száma az évadban: 9

Epizódok átlagos hossza: 44 perc 

Státusz: még futó sorozat

Eddig elkészült évadok: 3

Következő évad várható: 2016

IMDb: 10/8.6 (132 225 szavazat alapján)

Alapsztori: "A Vikingek története Ragnar Lothbrok, kora legnagyobb hősének felemelkedését meséli el, aki elsőként hajózik nyugatra és jut el Nagy-Britanniába. Ragnar-nak és bajtársaiknak már elegük van abból, hogy vezérük, Earl Haraldson (Gabriel Byrne) minden évben kelet felé, ugyanarra a vidékre küldi el a törzset hódítani. Azonban Ragnar-nak, a félelmet nem ismerő harcosnak megvan a terve, hogy mindent megváltoztasson." (port.hu)

01x01-0.jpg

Az évad cselekménye:

01x01 Az átkelés

Ragnar, fiával Bjorn-nal "vikingtalálkozóra" megy, hogy megtudják, Haraldson jarl mit tervez következő portya gyanánt, és hogy Bjorn megkapja a beavatási szertartáson a karperecét, ami a felnőtté válást szimbolizálja. Ragnar beavatja testvérét, Rollo-t, hogy megtalálta a módját, miként indulhatnának ezúttal nyugat felé portyázni, az eltévedés veszélye nélkül (naptárcsa, napkő). Ezt felveti a jarlnak is, aki elutasítja, és kitart amellett, hogy kelet felé vegyék az irányt - Ragnart pedig utasítja, hogy "pofád lapos", "azt teszed, amit én mondok". Azonban Ragnar hajthatatlan: felkeresi a jóst, aki azt a burkolt tanácsot adja neki, hogy ne féljen szembeszegülni a törvénnyel és a jarllal, mert sikerrel fog járni a nyugati úton. Ezután Ragnar ellátogat hajóépítő-barátjához, Flokihoz, akit azzal bíz meg, hogy építsen neki egy hajót (ugyanis az összes hajó a jarl tulajdonában van, valamivel pedig mégiscsak át kell hajózni a tengeren). A jarl egyik álmából megtudjuk, hogy volt valamikor két fia, akiket brutális módon meggyilkoltak. Rollo bevallja a testvére feleségének, Lagertha-nak vonzalmát, aki szépen szólva "lekoptatja". Elkészül időközben a hajó is, és bár Floki tart tőle, hogy nem sikerült jó munkát végeznie, az építmény szépen siklik a vízen - indulhat a portya.

01x01-6.jpg

01x01-19.jpg

 01x01-16.jpg

01x02 Észak haragja

Ragnar az egyik barátja házában titkos találkozót szervez, ahol embereket akar toborozni az útra. Lagertha is a férjével akar tartani, de Ragnar megtiltja, mondván, hogy valakinek a házra és a gyerekekre is vigyázni kell, mert mi van, ha valami félresikerül, és nem térnek haza a portyáról. Hamarosan el is indulnak, de jó ideig hiába tartanak nyugatra, nincs ott semmi. A legénység egyik tagja fel is lázad Ragnar ellen, amit a nagyfőnök egyszerűen orvosol: megöli és a vízbe dobja. Ezután már persze mindenkinek oké minden, türelmesen kivárják a végét zokszó nélkül. Az út végül mégiscsak sikeresnek bizonyul, angol partoknál kötnek ki, kifosztanak egy kolostort, legyilkolják a lakóit, néhány szerzetest pedig magukkal is visznek, hogy majd jók lesznek rabszolgának. Ezalatt otthon Haraldson jarl kinyomozza, hogy hová is tűntek valójában Ragnarék.

01x02-6.jpg

01x02-11.jpg

01x02-12.jpg

 

 

  

01x03 A kisemmizett

Visszatérnek a hajóval, de a kikötőben a jarl fogadja őket, és úgy határoz, mivel nagy engedetlenség volt az ő engedélye nélkül kihajózni, így a teljes zsákmány őt illeti. De hogy lássák, milyen kegyelmes is tud lenni, mindenki egy valamit választhat belőle. Ragnar az egyik szerzetest (aki jól beszél a vikingek nyelvén is), Athelstant választja - ezen aztán mindenki nevet egy jót. Rollo nem éri be a saját részével, titkon elcsen egy értékes tárgyat is a szajréból - és az sem hatja meg különösebben, hogy Ragnar figyelmezteti, nem jó köcsögösködni a jarllal, erre még csúnyán ráfázhat. A többi kincset a jarl elásatja, mivel nagyon jól tudja, hogy ez akkora vagyon, hogy hátralévő életében már el sem költi, és az egyik alattvalója megfojt egy kisfiút, hogy valaki ott maradjon a kinccsel, és őrizze azt, míg a jarl a Valhallába nem ér (a hagyomány szerint valakinek holtában vigyáznia kell az elásott vagyonra, mert az elhunyt - jelen esetben a jarl - a túlvilágon csak így juthat majd hozzá). A Pap (Athelstan) igyekszik megtartani keresztény hitét a viking világban (még arra is vállalkozik, hogy a korábban mindig leborotvált részt a feje tetején egy életlen késsel próbálja meg "lekaparni"). Ragnar arra utasítja a Papot, hogy tanítsa meg angolul, mert úgy sejti, a későbbi portyák során még hasznos lehet. Ragnar arra kéri Haraldsont, hogy adjon engedélyt egy újabb nyugati kalandozásra. A jarl bele is egyezik, de csak egy feltétellel: az egyik saját harcosa, Knut is velük kell, hogy tartson (mellesleg azért, hogy ellesse Ragnarék módszerét, hogy hogyan találnak el nyugatra, hogy később a jarl önállóan is portyákat indíthasson oda, ne legyen szüksége Ragnarra). El is indulnak a portyára: Lagertha is a férjével tart, a gyerekeket és a házat pedig Athelstan-re bízzák. Odaérve Anglia partjainál egy "fogadóbizottság" várja őket, akik felajánlják, hogy a királyuk elé vezeti őket (Ragnar újonnan szerzett angoltudása segítségével tudnak kommunikálni velük). Floki meggondolatlansága miatt viszont fejetlenség alakul ki (szó szerint, de leginkább az angolok részéről). A lekaszabolt angol csapatból az egyik tag életben marad, el is lovagol sürgősen. 

01x03-4.jpg

01x03-15.jpg

01x03-24.jpg

 

 

 

 01x04 A tárgyalás

Ragnar taktikát változtat - bár eddig mindig a meglepetés erejével csaptak le az ellenségre, ezúttal várni akar, mivel ma még csak szombat van. Ezt persze a csapat nagy része ellenzi, de a "fővezér" akkor is hajthatatlan marad. Eljön a másnap, a vasárnap, amikor is kiderül, miért kellett várni: mert aznap van a mise, amikor is minden ember a templomba tömörül, a házak pedig jóformán őrizetlenül vannak hagyva. A vikingek benyomulnak a faluba (egy részük a templomba megy, a többiek pedig a házakban fosztogatnak). Ragnar megígéri a templomban lévőknek, hogy ha nyugton maradnak, senkinek sem esik bántódása. Knut az egyik házba betérve felfedez egy nőt és a fiát; a nőt neki is lát megerőszakolni, amikor betoppan Lagertha, aki szolidaritásból nem akarja ezt hagyni. Dulakodnak, majd Knut erőszakoskodni kezd Lagerthával is, aki önvédelemből leszúrja Knut-öt. A parton az őrség emberei fogadják a hajóhoz visszatérő vikingeket: rövid csata után ismét a vikingek győzedelmeskednek. Skandináviában a jarl kérdőre vonja a visszatérő küldöttséget, hogy hol van Knut (aki mint kiderül, a jarl törvénytelen, fattyú öccse volt). Ragnar kicsit ferdítve mondja el az igazat: azt állítja, hogy mivel erőszakoskodott Lagerthával, megvédte a feleségét, és ő maga szúrta le. A jarl börtönbe veti. Haraldson ezután a testvérek közötti felsőbbrendűségi konfliktust kihasználva megkörnyékezi Rollo-t, megpróbálja megvesztegetni: mesés gazdagságot, hatalmat és a saját lányát, Thyri-t kínálja fel neki, amennyiben hajlandó tanúskodni, és Ragnar ellen vallani. Rollo látszólag elfogadja az alkut, a döntő pillanatban a tárgyaláson viszont nem hajlandó betartani a jarlnak tett ígéretét, és mégiscsak az öccse mellé áll, némi hazugsággal azt állítva, hogy ő látta is az esetet, amikor Ragnar Lagertha védelmében megölte Knut-öt. Ezután nincs mit tenni, elengedik Ragnart. Barátai Ragnar szabadulásának tiszteletére ünnepséget csapnak, ahol aztán négyszemközt bevallja Rollo Lagerthának, hogy csak őmiatta állt ki Ragnar mellett. A jarl (dühében, hogy így felsült, és nem sikerült félreállítania a vetélytársát) embereket küld Ragnarék megölésére (Ragnar egyik barátját, Eriket sikerül is megölniük), de fordítva sül el a dolog: egy kocsira hányva visszaküldik a jarlnak az emberei holttestét.

01x04-3.jpg

01x04-10.jpg

01x04-23.jpg

 

01x05 A rajtaütés

Haraldson még dühösebb: seregével megtámadják Ragnarék faluját. Ragnar meg is sebesül elég rendesen, de furfangos módon sikerül meglógnia (ami egyébként úgy tűnik, mintha meghalna: egy szilkáról a tengerbe veti magát), ahogy a családjának is (Lagertha és Athelstan kicsempészik Bjorn-t és Ragnarék lányát, Gydát a faluból, és elbújnak a vízen egy csónakban). A meglepő módon épp ott állomásozó csónakból Athelstan a vízbe veti magát, és kihúzza Ragnart, majd Floki házába mennek, aki a gyógyfüvei segítségével helyrehozza a súlyos állapotban lévő Ragnart. Megérkezik az egyik barátjuk, Torstein, aki híreket hoz, miszerint a jarl elkobozta a hajójukat, és a lányát, Thyrit egy svéd nemzetségfőhöz adja feleségül (tőle vár támogatást). Rollo azt bizonygatja a jarlnak, hogy szerinte Ragnar már halott. Nem tudja, de érzi. Floki házában Athelstan a vikingek hitével, legendáival ismerkedik a többiek elbeszélései alapján. Rollo azt kéri a jarltól, hogy fogadja ismét szolgálatába őt. Siggy felkeresi Rollo-t (abból, ahogy egymással viselkednek, nagyon az jön le, hogy egykor ők szeretők lehettek...), és figyelmezteti, hogy Haraldson gyűlöli őt, meneküljön el, vagy nagyon pórul fog járni, de Rollo nem hallgat rá. A jarl tényleg elfogatja és megkínozza Rollo-t, próbálja kiszedni belőle, hogy hol van a testvére. Torstein sérülten, csapzottan ér el Flokihoz, újabb hírekkel: felkereste őt Siggy, hogy Rollo bajban van, kínozzák. Floki szerint ez tutira csapda lesz, de Ragnar kockáztat: elküldi Flokit Haraldsonhoz azzal az üzenettel, hogy kihallgatást kér és egy Haraldson-Ragnar párbajt - és ha el meri utasítani az ajánlatát, biztos lehet benne, hogy sosem jut a Valhallába.

01x05-7.jpg

01x05-12.jpg

01x05-24.jpg







01x06 A temetés

A párbaj lezajlik, kiegyenlített, fair küzdelemmel, amiből végül Ragnar kerül ki győztesen, így ezzel automatikusan ő az új jarl. Siggy első dolga a férje halálát látva, hogy gyorsan legyilkolja Thyri új férjét (a kezdetektől fogva ellenezte, hogy Haraldson hozzáadja a lányukat egy ronda vénemberhez). Az emberek hűséget fogadnak Ragnarnak. Megjelenik egy öregember, Tostig, aki azt kéri, Ragnar vigye magával őt a következő portyára, hogy büszkén, csatában halhasson meg. Rollo féltékeny Ragnarra, hogy elnyerte a jarl címet, biztos benne, hogy ezek után már pláne nem lesznek egyenrangúak (eddig se nagyon voltak...). Rollo házassági ajánlatot tesz Siggynek, és utal arra, hogy ő akar lenni Ragnar helyett a jarl. Haraldson testét hagyomány szerint csónakban vízre bocsájtják és felgyújtják (egy rabszolganő holttestével együtt, aki önként ajánlkozott, hogy mivel ura halott, így ő sem akar tovább élni). Lagertha elmondja Ragnarnak, hogy gyermeket vár. Ragnar biztos benne, hogy fiú lesz.

01x06-14.jpg

01x06-25.jpg

01x06-29.jpg

 

 

 

 

01x07 A váltságdíj

Ragnarék ismét portyára indulnak nyugatra (az ő távollétében Lagertha gyakorolja a bíráskodás jogát). Az angolok (Aelle király testvére, Aethelwulf vezetésével) a közeledő vikingek ellen indulnak, sötétedéskor tábort vernek. A vikingek éjjel rajtuk ütnek, legyőzik az angolokat, és túszokat is szednek, köztük Aethelwulf-ot is. A király tárgyalni akar a béke érdekében, de a küldötteket Ragnar nevetve faképnél hagyja. Ezután Ragnar személyesen megy el a királyhoz tárgyalni (Aelle király meghívja őket egy lakomára is, ahol igazi barbár módjára viselkednek). Nagyon magas árat kér Aethelwulf-ért és a békéért cserébe, de a király így is beleegyezik, azzal a kikötéssel, hogy csak akkor érvényes a megállapodás, ha az egyik viking megkeresztelkedik. Rollo vállalja. Siggy felkeresi Lagerthát és azt kéri, hadd szolgálhassa, amit aztán a jarlné el is fogad. Floki látványosan haragszik Rollóra, szerinte magára haragította az isteneiket ezzel, hogy keresztény lett, Rollo azonban bizonygatja, hogy ő ettől függetlenül nem tért át más hitre, ez részéről csak tréfa volt. Az angolok megpróbálják átverni a vikingeket egy üres láda-szekérrel, és sor kerül egy összecsapásra is, amiből ismét a vikingek kerülnek ki győztesen (Tostig viszont végre boldog lehet, úgy halt meg, ahogy szeretett volna). Ragnar bosszúból megöli Aethelwulf-ot, egy ló után köti, így küldi őt "haza" a királyhoz. A király végül fizet a megállapodás szerint (cserébe azért, hogy a vikingek további gyilkolás nélkül elhagyják a királyságot), de örök bosszút esküszik Ragnar ellen. Eközben otthon Lagertha elvetél.

01x07-23.jpg

01x07-30.jpg

01x07-35.jpg






01x08 Áldozat

Ragnar a családjával és barátaival együtt Uppsalába utazik, hogy adózzanak az isteneknek az ottani "viking templomban". Ilyenkor kérdezhetnek vagy kérhetnek az istenektől a szentélyben: Lagertha újabb fiúgyermeket kér, Ragnar pedig arra kíváncsi, hogy a jóslatban "beígért" fiait ki fogja megszülni. Ez azonban "valamit valamiért" alapon működik, így az egybegyűlteknek áldozatot kell bemutatni az isteneknek: a kialakított karámokban 9 kecske és 9 disznó várakozik arra, hogy lemészárolják, és van egy egyelőre üres karám a "kiválasztott" emberek részére is (mondjuk kíváncsi lennék, hogy mi alapján döntötték el, hogy kik legyenek a kiválasztottak, mert akárhogy gondolkodok, erre nem tudok rájönni...). Horik király is megérkezik (Skandinávia királya). Ragnar a támogatását kéri, hogy frank földre is portyázhassanak, mert bizony van még olyan birodalom nyugaton, ami felfedezésre vár, az angol pap, Athelstan pedig segíthet, mivel ő rengeteg helyen járt korábban. Athelstan a király kérdésére azt a választ adja, hogy ő már nem keresztény. Siggy kérdőre vonja Rollo-t, amiért múlt éjjel több nővel is összefeküdt - ezzel a témával el is vannak egy ideig, Rollo figyelmezteti, hogy ha majd egyszer jarl lesz belőle, Siggy majd sajnálhatja, hogy holmi nők miatt balhézott vele. A veszekedést végül Siggy zárja le az aduásszal, aki közli Rollo-val, hogy Ragnar épp Skandinávia királyával tárgyal, amiből szépen kihagyták Rollo-t, de persze Siggy szólhatott volna neki erről... ha akar. Úgyhogy csak ne fölényeskedjen, mert legalább annyira szüksége van Siggyre, mint neki Rollóra. Horik király beleegyezik, hogy Ragnarral szövetségre lépjenek, de ennek jegyében neki is segítenie kell: menjen el a király küldötteként Borg jarlhoz, követelje vissza a jogtalanul elbitorolt földet és kössön vele békét. Kiderül, az egyik kiválasztott Athelstan lett volna (ezt mondjuk nem értem, semmilyen szempontból sem... egyrészt Ragnar mégiscsak megkedvelte már, másrészt meg szüksége van rá a további portyák során... akkor meg?), és bár a vikingek papja előtt is megtagadta keresztény hitét, a pap rájön, hogy nem mond igazat: Athelstan a csuklóján elrejtve még mindig hordja a keresztmedálját. Ezért - mivel egy viking szempontból hitetlen ember feláldozása nem áldozat, így - mást kell feláldozniuk, máskülönben az istenek elfordulnak tőlük. Leif önként jelentkezik.

01x08-2.jpg

01x08-19.jpg

01x08-32.jpg







01x09 Változások

Ragnar kíséretével Borg jarlhoz megy, aki azonban hallani sem akar arról, hogy eladja (jogtalanul szerzett) földjét Horiknak. Helyette viszont kész lenne haszonbérbe adni neki a földet vagy megosztozni vele a bányászat hasznán. Borg azt javasolja, küldjenek el egy embert ezzel az üzenettel Horikhoz. Flokit választják. Ragnarék a kőrisfához lovagolnak, Rollo pedig a jarllal marad. Borg a testvéri kapcsolatukról kérdezi Rollo-t, majd elmeséli neki, hogy az öccse a jarllá való kinevezése után meg akarta mérgezni (Borg családját, választóit sikerült is...), ő pedig hasonló jófejségből megvakította az öccsét és elégette, amiért ellene fordult. Lagertha felkeresi a jóst, aki azt mondja, hogy Ragnarra valóban veszély leselkedik, a mágia lesz az, ami a vesztét okozza majd. Halászás közben Ragnar emberei meglesnek egy fürdőző nőt, aki azt követeli, hogy emiatt uruk kérjen tőle bocsánatot. Ragnar meghívja őt a táborukba, és azt üzeni, hogy ne egyedül jöjjön de ne is társaságban, ne jóllakottan de ne is éhesen, és ne ruhában de ne is meztelenül. A nő be is állít egy kutya társaságában egy almával a kezében, egy hálós ruhaszerű öltözetben, ami majdnem olyan, mintha semmi sem lenne rajta. Az okossága Ragnar szimpátiáját egyből elnyeri. Kiderül, hogy a nőt Aslaugnak hívják, aki egy hercegnő, és a legendás Brünnhilde lánya. Bjornt zavarja, hogy Ragnar és Aslaug kezd összemelegedni, éjjel szemtanúja lesz az ágyjelenetüknek is. Másnap felelősségre vonja apját, aki azt állítja, hogy ennek ellenére is Lagerthát szereti, Bjorn pedig megígérteti vele, hogy többet ilyen nem fordul elő. Eközben otthon a faluban betegség üti fel a fejét, rengetegen halnak meg (köztük Thyri és Gyda is). Aslaug következő éjjel megint bepróbálkozik Ragnarnál, aki ezúttal nemet mond, Bjorn-ra való tekintettel. Aslaug váratlan bejelentést tesz: gyermeket vár Ragnartól. Floki közben eljut Horikhoz, átadja az üzenetet, de a király nem hajlandó alkudni - ezt visszatérve el is mondja Borgnak, aki a hír hallatán utasítja Ragnart, hogy csapatával másnap reggel távozzanak a földjéről. Borg éjszaka Rollo-val tanácskozik: alkut ajánl neki, arra kéri, árulja el a testvérét, és társuljon be őhozzá. Rollo beleegyezik. Ragnar éjjel meglátogatja Aslaug-t, és elismeri a hasában növekvő gyereket sajátjaként. 

01x09-2.jpg

01x09-14.jpg

01x09-23.jpg









Főbb szerepekben: Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel), Lagertha (Ragnar felesége; Katheryn Winnick), Bjorn (a fiuk; Nathan O'Toole), Gyda (a lányuk; Ruby O'Leary), Rollo (Ragnar bátyja; Clive Standen), Haraldson jarl (Gabriel Byrne), Siggy Haraldson (a jarl felesége; Jessalyn Gilsig), Thyri (a lányuk; Elinor Crawley), Athelstan (angol szerzetes, Ragnar rabszolgája; George Blagden), Floki (hajóépítő, Ragnar barátja; Gustaf Skarsgård), Helga (Floki felesége; Maude Hirst), Torstein (Ragnar barátja; Jefferson Hall), Borg jarl (Thorbjørn Harr), Aslaug (Alyssa Sutherland), Aelle király (angol uralkodó; Ivan Kaye), Horik király (skandináv uralkodó; Donal Logue), Leif (Ragnar barátja; Diarmaid Murtagh)

Összegezve: Túl az első évadon, egyelőre csak annyit tudok írni, hogy ez bizony jó volt. :) Már az első részek is bizonyítottak, pedig általában időt kell hagynom a sorozatoknak, hogy megkedveltessék magukat velem – na ennél ilyen problémám nem volt. :)
Tetszik, hogy történelmi karaktereket vonultat fel a sorozat, sagákból, mitológiából dolgozik, szóval valamilyen szinten puszta történelem, megfilmesítve. A cselekmény izgalmas, egyik pofont kapja a néző a másik után (bár a halálesetek engem annyira nem rendítettek meg, mert közülük egyik karaktert sem kedveltem különösebben SPOILER )
Az én kedvenc karakterem Athelstan SPOILER, Floki (mindig csinál valamit, amivel mosolyt csal az ember arcára :D, bár sokszor eléggé s*ggfej, többször is miatta alakul ki zűrös helyzet…), Ragnar SPOILER
Reménykedtem (és még mindig nem adtam fel), hogy Rollo is megváltozik, mert nekem alapjában szimpatikus az ő karaktere is SPOILER
A legfurább ebben a sorozatban, hogy tulajdonképpen egy rakás gyilkos barbár miatt izgulunk, őket kedveljük, és nekik szurkolunk – ezt sosem néztem volna ki magamból… :D

10/8

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorozatcore.blog.hu/api/trackback/id/tr207620332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása