Egy sorozatkóros naplója...

Egyszer volt, hol nem volt [1.évad] (2011)

2015. október 25. 19:27 - **Valcsa**

once_upon_a_time_egyszer_volt_hol_nem_volt_season_1_evad.JPG(A bejegyzésben elhelyezett képek nagyobb méretben való megtekintéséhez jobb klikk a képre, és "megnyitás új lapon".)

Eredeti cím: Once Upon a Time

Epizódok száma az évadban: 22

Epizódok átlagos hossza: 44 perc

Státusz: még futó sorozat

Eddig elkészült évadok: 5 (jelenleg fut)

IMDb: 10/8 (152 618 szavazat alapján)

Alapsztori: "Emma Swan talpraesett nő, akinek óvadékügynökként az a feladata, hogy a legdörzsöltebb szökevénynek is a nyomára bukkanjon. Amikor azonban a születésnapján beállít hozzá egy kisfiú, és azt állítja, hogy ő Emma gyereke, akit tíz évvel ezelőtt örökbe adott, Emma alatt megbillen a talaj. Mikor visszaviszi Henryt a nevelőanyjához egy Maine állambeli kisvárosba, Storybrookba, a fiú, aki nyilvánvalóan a mesék megszállottja, azt állítja, hogy egy átok következtében a mesék szereplői ezen a helyen ragadtak úgy, hogy a mesevilág létezéséről sem tudnak. Miután rövid úton összerúgja a port Henry nevelőanyjával, Regina Mills-szel, akinek úgy tűnik, igen nagy hatalma van Storybrookban, Emma úgy dönt, egy időre a városban marad." (port.hu)

Az évad cselekménye:

01x01 Pilot

A történet a "Hófehérke és a hét törpe" c. mesével indít, mégpedig attól a résztől, mikor Hófehérke már az üvegkoporsóban fekszik, és rátalál a Herceg, hogy csókjával visszahozza az élők közé. Ezután (ahogy a meséből már ismerjük) összeházasodnak, ám egy nem várt esemény borzolja a kedélyeket: megjelenik Hófehérke mostohája, a Királynő, aki azt ígéri nekik, hogy ez lesz az utolsó boldog nap az életükben, hamarosan mindent el fognak veszíteni.
Aztán hirtelen a valóságban, a jelenben találjuk magunkat. Megismerkedhet a néző Emma Swan-nal, aki óvadékügynökként dolgozik. Épp a születésnapja estéjén, miközben arra készül, hogy magányosan megünnepelje ezt a lakásán, beállít hozzá egy kisfiú, Henry, azt állítva, hogy ő az a gyerek, akit Emma 10 éve örökbeadott. Storybrooke-ból utazott fel busszal Bostonba, hogy megtalálja Emmát, és most arra kéri, utazzon vele haza. 
Mese: Hófehérkét nem hagyja nyugodni a Királynő baljós ígérete, ezért a Herceggel együtt a tömlöcben felkeresik a furfangos és mindentudó Zörgőfürgét, hogy megtudják, mire készül a Királynő: hamarosan mindnyájan csapdába fognak esni az időben, bezárva egy olyan helyre, ahol elszakítják tőlük a szeretteiket, ahol korábbi életükre nem fognak emlékezni, és ezen csak az ő gyerekük segíthet majd, mikor a 28. születésnapján visszatér majd hozzájuk. Az infóért cserébe Zörgőfürge a születendő kisbabájuk nevét akarja tudni: Emma.
Jelen: Emma megérkezik Henryvel Storybrooke-ba. Henry azt állítja, hogy itt megállt az idő, és az itt élők mind mesefigurák, csak nem emlékeznek erre, és hogy Emmának kell őket megmentenie.
Mese: A Jótündér felfedi a Hercegék előtt, hogy létezik egy fa, ami ellenáll az átoknak, ugyanakkor ez csak 1 ember megmentésére elegendő. Úgy határoznak, szekrényt készítenek belőle, amiben Hófehérkét fogják elhelyezni, pocakjában a születendő Emmával. 
Jelen: Kiderül, hogy Henry Storybrooke polgármesterének, Regina Mills-nek az örökbefogadott fia. Emma arra készül, hogy visszautazik Bostonba, de a kisváros határában egy farkas jelenik meg előtte hirtelen az úton, Emma pedig elkapja a kormányt, lesodródva ezzel az útról, a várostáblának ütközve. Az autó meghibásodik, emiatt kénytelen még egy ideig a városban maradni.
Mese: Épp mikor végre elkészül a szekrény, Hófehérkénél beindul a szülés, és világrahozza Emmát. Így más választásuk nem maradt: Emmát helyezik el a szekrényben (a Herceg súlyosan megsérül ezután, eszméletét veszti). Mire a Királynő katonái rájuk törnek, és megtalálják a szekrényt, Emmának csak hűlt helyét lelik benne. A Királynő megidézi az átkot.
Jelen: A kórházban egy "ismeretlen személyt" ápolnak, aki kómában van (valójában ő a Herceg). Regina megfenyegeti Emmát, hogy tűnjön el a városból, ne akarjon semmilyen kapcsolatot Henryvel, ha már egyszer anno lemondott róla. Emma azonban mégis úgy dönt, egy ideig még marad, és bejelentkezik a fogadóba. Ekkor a toronyóra, ami már emberemlékezet óta nem működött, ismét ketyegni kezd.

01x01-2.jpg

01x01-5.jpg

01x01-13.jpg

 01x02 Akit a legjobban szeretsz

Mese: A Királynő megszerzi a boszorkánytól, Demónától a Nagy Átkot (amit anno ő cserélt el vele az Álom-átokra). Demóna figyelmezteti, hogy az átok őt is tönkreteheti. A Királynő gyűlést hív össze a gonosz varázslényekkel, akiktől egy-egy hajtincsre van szüksége, és egy nemes szívre: a gyerekkori legkedvesebb lovának a szívét akarja beáldozni, de ezzel nem működik a varázslat. 
Jelen: Mary Margaret (azaz Hófehérke) a jelenben tanárnőként dolgozik Henry sulijában (egyébként tőle kapta Henry a mesekönyvet is). Henry arra kéri Emmát, Reginának ne árulja el, hogy ő Hófehérke lánya a mese szerint (a könyvből is kitépte az erre vonatkozó lapokat). Emma felkeresi Archie-t, Henry pszichológusát, hogy beszéljen vele Henry mesemániájáról. Archie odaadja neki Henry anyagát, hogy vigye el, és olvassa át, hátha így jobban megérti majd a fiút. Ezt is Regina szervezte így, mert ezután Archie feljelenti Regina parancsára Emmát, azt állítva, hogy a dossziét Emma ellopta tőle. Graham megjelenik Emmánál, és letartóztatja. Henry és Mary Margaret bemennek Emmához az őrsre. Mary Margaret biztosítja Emmát afelől, hogy hisz neki, és leteszi érte az óvadékot. 
Mese: A Királynő elmegy Zörgőfürgéhez a tömlöcbe, és megtudakolja, hogy miért nem működik az átok (mivel anno tőle kapta). Zörgőfürge azt mondja neki, hogy annak a szíve kell, akit a Királynő legjobban szeret. Mint mindig, ennek a válasznak is ára van: Zörgőfürge azt kéri cserébe, hogy az új országban (ahová majd a mesevilág pusztulása után kerülnek az átok hatására) legyen hatalma, és a Királynő teljesítse a kéréseit, ha kimondja, hogy "kérlek".
Jelen: Emmának mennie kell a fogadóból, mivel a városi szabályok értelmében tilos bűnözőket elszállásolniuk. Regina megszervezi, hogy Emma pont akkor keresse őt fel az irodájában, mikor Henry is ott lesz, így Henry "véletlenül" épp hallja, amint Emma kifejti Reginának négyszemközt, mennyire nem normális szerinte Henry mesemániája, és hogy ő ebben nem hisz. Henry megsértődve elviharzik.
Mese: A Királynő kitépi a saját apja szívét (akit egyébként szintén Henrynek hívnak, és aki a szolgálója is egyben), hogy azt használja fel az átokhoz.
Jelen: Emma meglátogatja Mary Margaretet, hogy visszafizesse neki az óvadék összegét. Mary Margaret hisz az ártatlanságában, és rábeszéli Emmát, hogy maradjon, mert ki védi meg Henryt, ha ő nem? Emma megkeresi Henryt, és azt mondja neki, csak úgy győzhetnek, ha elhitetik Reginával, hogy nem hisznek ebben a mesében. Mr. Gold (a városi régiségkereskedő, aki valójában Zörgőfürge) felajánlja Reginának, hogy segít neki megszabadulni Emmától. Megtudjuk, hogy anno ő szerezte meg Reginának Henryt is (az egyelőre rejtély, hogy honnan és hogyan). Regina sejti, hogy Mr. Gold emlékszik a korábbi életükre.

01x02-3_1.jpg

01x02-9.jpg

01x02-12_1.jpg

01x03 Az első búcsú

Mese: A Herceg a jegyesével hintón utazik az erdőben, amikor váratlanul lecsap rájuk egy bandita, és cseles módon kirabolja a kocsijukat. A Herceg utánairamodik, ekkor látja, hogy a bandita valójában egy nő (Hófehérke), akinek végül sikerül kereket is oldania.
Jelen: Mary Margaret randizni megy egy storybrooke-i orvossal, Dr. Whale-lel, ami végül kudarcba fullad. Hazafelé tartva összefut Emmával, felajánlja neki, hogy lakjon nála, de Emma elutasítja. Henry rájön, hogy valójában a Herceg az, akit "ismeretlen személyként" ápolnak a kórházban. Emma rábeszéli Mary Margaretet, hogy tegyenek Henry kedvére, a kisfiú ugyanis azt találta ki, hogy ha Mary Margaret felolvas a betegnek a meséből, biztosan fel fog ébredni a kómából. A nő így is tesz, a beteg hirtelen megfogja a kezét. Dr. Whale szerint ez lehetetlen, szerinte a tanárnő csak képzelődött (mindenesetre Whale az eset után értesíti Reginát). 
Mese: Hófehérke menekülés közben hálócsapdába esik. A Herceg talál rá, aki követeli, hogy adja vissza a lopott ékszereket, ami különösen fontos számára, mivel az a családi gyűrű is közte volt, amit a menyasszonyának szeretne adni. Hófehérke azt állítja, hogy már nincsenek nála az ékszerek, eladta. A Herceg felismeri a lányt egy plakátról, miszerint a Királynő keresteti, és megfenyegeti, hogy ha nem szerzi vissza a lopott holmijait, elviszi a Királynőnek. Hófehérke rábólint az egyezségre.
Jelen: Az ismeretlen beteg eltűnik a kórházból. Arra gyanakodnak, hogy valaki bejött érte, és elvitte, mivel nem hiszik, hogy magához tért volna. Miután viszont megnézik a biztonsági kamera felvételét, látják, hogy egyedül sétált ki a kórházból.
Mese: Hófehérke és a Herceg együtt folytatják útjukat. Hófehérke elmondja, hogy a királynő meg akarta öletni, amiért tönkretette az életét, és most is ezért akarja kézre keríteni, neki pedig ezért kell menekülnie. Megállnak inni, ekkor Hófehérke belelöki a Herceget a folyóba, ő pedig megszökik, de az útra rátérve katonákba botlik, akik arra készülnek, hogy elvigyék a lányt a Királynőnek.
Jelen: Graham, Emma és Mary Margaret az ismeretlent keresik az erdőben. Megjelenik Henry is, aki szerint az ismeretlen biztosan Mary Margaretet keresi.
Mese: A Herceg Hófehérke után iramodik, és megmenti a katonák fogságából. Ezután ismét együtt bandukolnak tovább. El is érkeznek a trollokhoz, akiknek Hófehérke az ékszereket eladta, de óriási felbolydulást okoz, hogy a szokással ellentétben ezúttal nem egyedül, hanem egy herceg társaságában érkezett. Ezen az sem segít, mikor a Herceg táskájában megtalálják a plakátot, így már mindkettőjüket el akarják kapni. Harc alakul ki köztük, Hófehérkének sikerül elmenekülni, de a Herceget fogjuk ejtik; a lány lelkiismerete azt súgja, muszáj visszamennie érte, így hát visszafordul, kiszabadítja a fiút és visszaveszi az ékszerkupacot, amit korábban eladott a trolloknak. Végre megtudja a herceg nevét is: James.
Jelen: Megtalálják a folyó egy sekély részén az ismeretlent. Mary Margaret kezdi meg az újraélesztést, majd mikor az ajkuk összeér, a férfi magához tér, de nem tudja megmondani, hogy ő ki, nem emlékszik semmire. A kórházban felbukkan egy nő, akiről Regina azt állítja, hogy az ismeretlen férfi felesége (ezzel csalódást okozva Mary Margaretnek, aki már elkezdett gyengéd érzelmeket táplálni a beteg iránt).
Mese: Hófehérke és James herceg teljesítik a megállapodásukban foglaltakat: Hófehérke visszaadja James-nek a kupacot, a herceg pedig szabadon engedi a lányt, sőt, biztosítja afelől, hogy ha szüksége lesz rá a későbbiekben, keresse fel bátran. Barátságban válnak el.
Jelen: Henry továbbra is azt állítja, hogy az ismeretlen beteg (akiről kiderül, hogy Davidnek hívják) Mary Margarethez tartozik, ne higgyenek Reginának és ennek az ismeretlen nőnek. Emma mégiscsak úgy dönt, hogy Mary Margarethez költözik.

01x03-3.jpg

01x03-11.jpg

01x03-12_1.jpg

01x04 A varázslat ára

Mese: Hamupipőkénél a bál éjszakáján megjelenik Zörgőfürge, és egyezséget ajánl: segít neki, hogy Hamupipőke eljuthasson a Királyfi báljára, cserébe szívességet kér, szerződést írat alá a lánnyal. Hamupipőke elfogadja.
Jelen: Graham felkéri Emmát seriffhelyettesnek, de Emma elutasítja az ajánlatot. Emma a mosodában találkozik és beszédbe elegyedik egy fiatal terhes lánnyal, Ashley-vel (Hamupipőke), aki hogy fenn tudja tartani magát, takarítást vállal. Teljesen magába van roskadva, kétségbe van esve. Emma meglátja benne egykori önmagát, és azt tanácsolja a lánynak, ne hagyja, hogy befolyásolják a döntéseit, vegye kezébe a dolgok irányítását. Ashley ezen felbuzdulva betör Mr. Gold zálogüzletébe. Mr. Gold másnap felkeresi Emmát, hogy segítsen neki előkeríteni Ashley-t, mert a lány ellopott tőle valami fontosat, és biztosan Emma sem szeretné, ha a rendőröket is bevonná és a börtönben születne meg Ashley babája. 
Mese: Hamupipőke összeházasodik a Királyfival. Megjelenik Zörgőfürge is az esküvőn, és azt mondja Hamupipőkének, hogy a születendő gyerek volt az alku tárgya: amint megszületik, át kell neki adnia. 
Jelen: Emma nyomoz Ashley ügyében, felkeresi a lány volt barátját (a gyerek apját) is, Sean-t, akinek szemlátomást még mindig az apja parancsol. Emma beszél a fiú apjával, akitől megtudja, hogy ő fizette le Ashley-t, hogy tűnjön el a fia életéből, és adja a gyerekét Mr. Goldnak (Gold ezért akarta hát annyira megtalálni Ashley-t + azért, mert a lány ellopta tőle a szerződésüket, amelynek hiányában érvénytelen a megállapodásuk). Ruby (aki a nagyanyja fogadójában dolgozik pincérnőként) Ashley egyik legjobb barátnője, segít a lánynak megszökni, úgy, hogy odaadja neki az autóját. Emma rájön erre, és miután Ruby elmondja, hogy Bostonba készült, Emma utána ered. Henry állítja, hogy Storybrooke lakói közül senki sem hagyhatja el az átok miatt élve a várost, így muszáj, hogy még a városhatár előtt utolérjék Ashleyt. Rá is találnak, a város határa előtt letért az útról, és minden jel szerint épp készül világra hozni a gyermekét. Emma kórházba viszi.
Mese: James herceg segít Hamupipőkének és a Királyfinak átverni Zörgőfürgét. Azt tanácsolja, hogy Hamupipőke mondja azt a mágusnak, hogy ikreket vár, így már nem érvényes az előző szerződésük, mivel csak 1 gyerekre vonatkozott, ezért újabb szerződést kell kötniük, ha mindkét gyereket akarja. Megbűvölnek egy tollat, amivel ha aláírja az egyezményt, megdermed és elveszíti a varázserejét, így be tudják majd börtönözni. Hamupipőke elő is adja a mesét Zörgőfürgének, miszerint kész a másik gyereket is neki adni, ha újra termékennyé teszi az ország földjeit (az ország elszegényedett, ahogy a Királyfi is, így nem tudnak még 2 gyerekről is gondoskodni). Zörgőfürge meglepően hamar bedől ennek a hazugságnak, aláírja a paktumot, így sikerül a terv, hatástalanítják a mágust. Hamupipőke rosszul lesz, a Királyfi elmegy vizet hozni neki, de nyoma vész. Hamupipőke sejti, hogy valamilyen rejtélyes módon, de Zörgőfürge tehet erről is, akit kérdőre is von, de csak annyit válaszol, hogy minden varázslatnak ára van...
Jelen: A kórházban megjelenik Gold, hogy elvigye Ashley újszülöttjét, de Emma útját állja,és megfenyegeti, hogy ha nem hagyja békén Ashley-t, könnyen börtönbe is kerülhet, mivel illegális volt a szerződésük. Gold kénytelen-kelletlen egyezséget köt vele: Ashley megtarthatja a gyereket, de cserébe Emma még jön neki egy szívességgel. Ashley-t meglátogatja Sean a kórházban, és kibékülnek. A néző számára bebizonyosodik, hogy Graham seriff és Regina szeretők. 
Emma felhívja Graham-et, hogy vállalja a seriffhelyettesi munkát.

01x04-9.jpg

01x04-21.jpg

01x04-23_1.jpg

 

 

 

 

 

Főbb szerepekben: Emma Swan (Jennifer Morrison), Henry (Emma örökbeadott fia, Regina nevelt fia; Jared Gilmore), Regina Mills/Királynő (Storybrooke polgármestere, Henry nevelőanyja; Lana Parrilla), Hófehérke (Ginnifer Goodwin), Herceg (Joshua Dallas), Mr. Gold/Zörgőfürge (Robert Carlyle), Ruby/Piroska (a nagyanyja fogadójában dolgozik pincérnőként; Meghan Ory)

 

[A BEJEGYZÉS FOLYAMATBAN!]

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorozatcore.blog.hu/api/trackback/id/tr818020481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása