Egy sorozatkóros naplója...

Totál szívás [1.évad] (2008)

2016. január 16. 17:31 - **Valcsa**

 

breaking_bad_total_szivas_season_1_evad.jpg(A bejegyzésben elhelyezett képek nagyobb méretben való megtekintéséhez jobb klikk a képre, és "megnyitás új lapon")

Eredeti cím: Breaking Bad

Epizódok száma az évadban: 7

Epizódok átlagos hossza: 47 perc 

Státusz: befejezett sorozat

IMDb: 10/9.5 (709 904 szavazat alapján)

Alapsztori: "Walter (Bryan Cranston), a kémiatanár az 50. születésnapján tudja meg, hogy végső stádiumú tüdőrákban szenved és alig egy éve van hátra. Szereti a várandós feleségét és gondozásra szoruló tinédzser fiát, ezért úgy dönt, hátralevő idejében a lehető legtöbb pénzt gyűjti össze. Erre azonban csak a törvény másik oldalán van lehetősége, ezért szövetkezik egykori, drogdíler diákjával és belefognak a metamfetamin gyártásába. Hamar kiderül, hogy Walterrel ellentétben Jesse egy pancser, és már az első üzletkötésnél összehoz másfél hullát. Walter elindul a lejtőn, ahol nincs megállás." (port.hu)

 01x01-0_1.jpg

Az évad cselekménye:

01x01 A lúzer

Már rögtön az első rész elején egy szürreális és féktelen lakóbuszos hajszába csöppenünk. Minden jel arra utal, hogy a pasas a rendőrök elől menekült (a távolban hallatszó szirénából ítélve), hagy is egy videoüzenetet feleségének és fiának, és ebből az ő nevét is megtudjuk: Walter White. A videózás végeztével aztán elővesz egy fegyvert, és az út szélén várakozik a rendőrökre...
Aztán visszaugrunk az időben, 3 héttel korábbra. Walterről megtudjuk, hogy ő valójában egy középiskolai kémiatanár (és mellékállásban egy autómosóban dolgozik). 50. szülinapjára a felesége, Skyler bulit rendez neki, ahol ott van a család és a barátok. Azt is megtudjuk, hogy Walt sógora, Hank a kábítószerelhárításnál dolgozik, fel is ajánlja Waltnak, hogy egyszer szívesen elviszi bevetésre is, hogy (mivel a kémia megszállottja) szemügyre vegye a labort, amivel a droggyártók dolgoznak. (Egyébként a Hank-et alakító színész játssza "A búra alatt"-ban Big Jim-et.) Walt az autómosóban munka közben rosszul lesz, a kórházban pedig kiderül, hogy bár sosem dohányzott, most mégis operálhatatlan tüdőrákja van. Senkinek sem beszél róla, de frusztrálttá válik, felmond az autómosóban is, mert besokall a főnökétől. Elfogadja Hank ajánlatát, és velük tart egy bevetésen, ahol egy bizonyos "Cook Kapitány" laborját készülnek felszámolni. Míg Hank a kollégáival a környéken vizsgálódik, Walt az autóban marad, és szemtanúja lesz, amint egy korábbi diákja sietve elhagyja a helyszínt, ahol valószínűleg droggyártás folyik (a társát el is kapják munka közben a házban). Walter felkeresi ezt a srácot, Jesse Pinkmant, és választás elé állítja: vagy beleegyezik, hogy együtt droggyártásba kezdjenek (Walt ugyanis ettől remél némi pénzt, amit a halála esetén a családjára hagyhat, mivel jelenleg sincsenek valami jó anyagi helyzetben), vagy feladja őt a zsaruknak (ugyanis ő a keresett "Cook Kapitány"). Jesse ötlete nyomán vesznek egy lakóbuszt, hogy ott gyártsák a metamfetamint. El is készül az első adag, még Jesse is meglepődik, hogy mennyire tiszta, jó minőségű lett. Felkeres vele egy terjesztőt, ahol összefut egykori társával, Emilioval is, aki óvadékkal szabadult a börtönből. A terjesztő, Krazy 8 kényszeríti Jesse-t, hogy vezesse el őket a készítőhöz, és mikor odaérnek, Emilio felismeri Walt-ot, aki ott volt a DEA-s zsarukkal, mikor őt elkapták. Hogy mentse az életét, Walter belemegy, hogy elárulja Krazy 8-nek és társának a tökéletes metamfetamin receptjét, de ehelyett egy mérgező hatású vegyületet, foszfin gázt kötyföl, amitől Emilio meghal, Krazy 8 pedig elájul. Itt kanyarodik vissza a történet a rész elejéhez, a lakóbuszos száguldáshoz: Walt ugyanis biztos benne, hogy a rendőrök a nyomukra bukkantak. Videoüzenetet hagy és emelt fővel várja a rendőröket - de csak tűzoltók járnak arra (valószínűleg amiatt a tűz miatt, amit Emilio cigarettája okozott).

01x01-6_1.jpg

01x01-14.jpg01x01-35.jpg

01x02 Minden kezdet nehéz

Walt és Jesse azon tanakodnak, miként tüntessék el a holttesteket, majd abban maradnak, hogy a kémiai lebontás lesz a legbiztonságosabb: feloldják a hullákat savban. Némi kényszer hatására (Walt ráparancsol... :D) Jesse-nél parkolják le a lakóbuszt, de nem várt komplikáció akad: Krazy 8 magához tér. Walt elmegy dolgozni, de Jesse-t bízza meg azzal, hogy felügyelje a buszban a srácot - aki angolosan távozik, míg Jesse a monoklija eltüntetésével bíbelődik. Szerencséjükre az éppen csak támolygó Krazy 8 épp szembe megy Walter kocsijával - ettől aztán úgy megijed, hogy nekirohan egy fának, Walt pedig könnyűszerrel vissza tudja így vinni Jesse-hez, ahol a pincében szállásolják el a kiütött dílert. Pénzfeldobással döntik el, hogy ki fogja kinyírni Krazy 8-et, és ki fogja eltüntetni Emilio hulláját. Utóbbi feladatot Jesse kapja, aki Walt utasításának megfelelően el is megy egy áruházba, hogy műanyag ládát vegyen, amiben el tudják intézni az ügyet, de nem talál elég nagyot, úgyhogy aztán nem is vesz semmit. Walter hosszasan vívódik magában, hogy miként intézze el a pincében a nyakánál fogva egy oszlophoz "bilincselt", eszméletlen Krazy 8-at. Végül magához vesz egy fegyvert, és elindul, hogy kinyírja a srácot, amikor is az magához tér, és vizet kér. Győz Walter embersége, nemcsak vizet visz le neki, de szendvicset is csinál (+ visz egy vödröt is és wc papírt :D Na ezen a jeleneten, ahogy mindezt odacsúsztatja a srácnak, én nagyot kacagtam! xD). Ettől viszont ugyebár még nem fog meghalni, sőt... Úgyhogy elkeseredésében Walt sodor magának egy füves cigit, hátha úgy könnyebben megy, és kitalál végre valamit. De nem. Aztán hirtelen eszébe jut, hogy Skylerrel ultrahangra kell menniük, ahol ki is derül, hogy kislányuk lesz. Skyler egy reggeli telefonhívás miatt gyanút fog, és nyomozásba kezd, ami elvezeti őt Jesse weblapjához - így tudja meg, hogy ez a srác valójában egy díler, de sehogy sem tud rájönni, hogy miért hívogatja Walt-ot. Az ultrahang után rá is kérdez a férjére, hogy mi köze ehhez a fiúhoz, Walt pedig azt hazudja, hogy füvet szokott venni tőle. Skyler felkeresi Jesse-t, és megfenyegeti, hogy szálljon le Walterről, többet ne merjen neki füvet eladni, különben a DEA-s sógoránál be fogja őt mártani. Jesse nehezen, de rászánja magát, hogy felcipelje Emilio hulláját az emeleti fürdőszobába, ahol a kádban lelocsolja savval, és otthagyja, hadd végezze a sav a dolgát. Ekkor érkezik meg Walt, aki felvilágosítja, hogy a kádat és a padlót is szétszedi a hidrogén-fluorid sav, csak a PVC-t nem, ezért kellett volna az a műanyag láda...

"Walter: Figyelj, Skyler. Mostanában én nem vagyok igazán önmagam.
Skyler: Óó, ha nem mondod, észre sem veszem.
Walter: Én mostanában nem vagyok a régi, de hidd el, szeretlek. Ebben a dologban semmi nem változott. És nem is fog. Úgyhogy egyelőre csak az kellene, hogy ne akarj benézni még a seggem lyukába is. Meg tudnád tenni? Megtennéd a kedvemért? Ha kérlek, megteszed? Csak ez egyszer szállj már le rólam. Tudod, igen hálás volnék."

01x02-3.jpg

01x02-10.jpg

01x02-19.jpg

01x03 A felfedezés

Walt és Jesse végez a piszkos munkával, eltakarítják Emilio maradványait, miután a kád és teljes tartalma a földszinti folyosó padlóján végzi. (medencés-slagos jelenet... xDD) Walter bedühödik, mert Krazy 8-től megtudja, hogy Jesse elpofázott neki Waltról szinte mindent (egyébként még mindig nem értem, miért "krézi nyolc"-nak ejtik, az eredeti "kréjzi éjt" helyett... ez így nagyon béna...). Veszekednek, Walt a fiú szemére veti, hogy miért drogozik, így lószart sem fognak látni az érte remélt pénzből, majd Jesse fogja magát, és lelép. Skyler puhatolózik Marie-nél, hogy milyen az, mikor valaki bedrogozza magát, honnan vehető ez észre - mert épp ír egy novellát, és az egyik szereplő drogozik, ezért kellene neki az infó. Marie azt gyanítja, hogy Skyler mindezt ifjabb Walter miatt kérdezi, és ezt megosztja Hankkel is. Megkéri a férjét, hogy egyik nap vigye el ifj. Waltert, és ijesszen rá, hátha akkor felhagy vele, ha látja, milyen mélyre csúszhatnak a drogosok az emberiség lejtőjén. El is viszi egy drogosok lakta negyedbe, még egy drogos prostit is odahív, hogy beszéljenek vele a dologról, de ifj. Walt azt sem igazán tudja, hogy miért van ő itt, úgyhogy különösebben nem hatja meg a dolog, inkább mulattatja... :D Walter pro-kontra listát csinál, a tervezett gyilkossággal kapcsolatban, de így sem tud dűlőre jutni. Felhívja a nejét, hogy kimentse magát éjszakára: azt hazudja, hogy Bogdan most tovább dolgoztatja az autómosóban, benn kell maradnia, de Skyler ezt nem veszi be, ugyanis tud róla, hogy Walt pár hete felmondott, és azt tanácsolja, maradjon is inkább ott, ahol van, jobb így mindenkinek. Walt elájul, miközben szendvicset visz le Krazy 8-nek. Ezután kénytelen-kelletlen bevallja neki, hogy daganatos, és az ájulás is emiatt volt, aztán elbeszélgetnek egy sör mellett az alagsorban. Megtudja, hogy Domingonak hívják a srácot, és minden erejével azon van, hogy okokat keressen, ami miatt mégsem kell megölnie őt. Domingo felajánlja, hogy ha elengedi, szavát adja rá, hogy nem fogja levadászni Waltot és a családját. Walt be is veszi ezt, és elindul, hogy hozza a kulcsokat, és elengedje a fiút, de egy hirtelen ötlettől vezérelve kikukázza az ájulása miatt nemrég összetört tányért, és látja, hogy egy nagy darab hiányzik belőle, amit Domingo simán lenyúlhatott, míg ő ájultan feküdt. Visszamegy a fiúhoz, aki tényleg meg is próbálja leszúrni Waltot. Ettől aztán Walt úgy megijed, hogy önvédelemből fojtogatni kezdi Domingot, aztán a srác meg is fullad. Hank és csapata a tűzeset közelében megtalálja a sivatagban Krazy 8 kocsiját is, benne egy adag Walt-gyártotta speed-del, valamint Walt gázmaszkját is, így azt gyanítják, hogy ott gyárthatták a drogot. Walter hazamegy, és úgy dönt: mindent elmond Skylernek.

01x03-6.jpg

01x03-12.jpg

01x03-25.jpg

01x04 A drogbáró

Mikor Hank a többi DEA-s zsaruval értekezik Krazy 8-ék ügyében, megtudjuk, hogy Krazy 8 volt az, aki Emilio-t feladta a rendőröknél - ahogy több kisebb dílerrel is tette, azért, hogy övé legyen a környék teljes drogpiaca. Hank gyanítja, hogy már mindketten halottak. Walter-ék kerti partit tartanak Hankkel és Marie-vel, ahol Skyler elsírja magát, miközben Walt ifj. Walternek mesél a megismerkedésükről az anyjával. Walt emiatt kénytelen-kelletlen elmondja a többieknek, hogy tüdőrákos (Skylernek végül is "csak" ennyit vallott be). Marie-ék biztosítják őket, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy Walter meggyógyuljon - Marie keres is neki egy remek onkológust, aki megerősíti a diagnózist, és kemoterápiát ajánl Waltnak. Már az első vizsgálat is nagyon drága, Walt Emilioék pénzéből fizeti ki. Jesse pár haverjával otthon drogozik a kristálymethből. A fiú úgy betép, hogy másnap 2 biciklis hittérítőt 2 motoros rosszfiúnak néz, így gyorsan meg is pattan otthonról. A szüleinél köt ki, akik rendkívül ridegen fogadják megtévedt fiúkat. Végül úgy döntenek, hogy Jesse otthon maradhat, ha eljár a presbiteriánusok csoportterápiájára (bár az anyja továbbra is félti kisebbik gyereküket, Jake-et rosszéletű bátyjától). Jesse a régi kacatjai között talál egy karikatúrát Walterről, egy dolgozata hátuljára rajzolva - amiben egyébként, bár egyest kapott, de Walt már akkor is bátorította őt, hogy szedje össze magát. Walt a bankhoz érve (hogy kifizesse a vizsgálatot) nem tud leparkolni, mert egy "Ken Wins" rendszámú beképzelt és fennhéjázó üzletember elhappolja előle az utolsó szabad helyet is. Jesse-t felhívja egy drogos haverja, Combo, hogy van-e még a kristálymethből neki, mert egy arc érdeklődik iránta, felvásárolná. Jesse felkeresi Walt-ot az otthonában, hogy megkérdezze, hogy van a történtek után (hogy kinyírta Domingo-t), és hogy nem folytatnák-e a metamfetamin-gyártást. Walt csöppet sem díjazza Jesse jelenlétét, sem az ötletét, így elzavarja a fiút, de Jesse előtte még odaadja neki az őt megillető részt a meth-bizniszből. Jesse szobájában a takarítónő talál egy füves cigit eldugva az egyik cserépben. A szülei kérdőre vonják Jesse-t, és elküldik, mondván, hogy ők még egyszer nem fogják végigcsinálni ezt a cirkuszt vele. Jake a bátyja után megy, és megköszöni neki, hogy nem köpte be a szüleiknél - mert a cigi valójában az övé volt. Walter ismét összefut a "Ken Wins" rendszámú pasassal egy benzinkúton, ahol szintén eljátssza a nagymenő, hangoskodó üzletembert, Walt pedig bepipul, és szándékosan tüzet generál a hapsi BMW-jének motorháztetője alatt. (Na, szerintem ez volt az első eset, mikor Walt szándékosan, önbíráskodásból - és nem pedig önvédelemből - gonoszkodott valakivel. Már itt elindult azon a bizonyos lejtőn...)

01x04-5.jpg

01x04-11.jpg

01x04-16.jpg

01x05 Büszkeség

Jesse egy hitelintézetnél jelentkezik egy értékesítői állásra, de nem elég képzett ehhez, úgyhogy inkább a főnök azt ajánlja neki, hogy jelentkezzen a cégükhöz reklámfigurának, de Jesse túl megalázónak érzi, hogy jelmezben bohóckodjon az utcán, úgyhogy inkább nem vállalja. Kifelé menet épp belefut egy ilyen maskarába öltözött fickóba, aki történetesen egy régi haverja, Badger. Beszélgetnek Jesse dílermúltjáról, és Badger felveti neki, hogy társulhatnának, és együtt gyárthatnák az anyagot. Walt és Skyler elmegy Walt régi főiskolai barátja és későbbi üzlettársa, Elliott Schwartz szülinapi partijára. Itt a sorozatnézők számára kiderül elég sok minden, mint pl. hogy Elliott és felesége, Gretchen cégét, a "Szürkeállományt" valójában Walttal együtt alapították anno (White ugye "fehéret" jelent, a Schwartz meg "feketét", és ebből lett végül a "szürke"), csak Walt később valamiért kiszállt az üzletből. Elliott felajánlja Walternek, hogy dolgozzon ismét velük, az egészségbiztosításuk is remek - ebből meg persze Waltnak egyből lejön, hogy Skyler valószínűleg elmondta Elliottnak Walt betegségét... Így hát Walternek esze ágában sincs komolyan venni az ajánlatot, és nem is fogadja el, szánalomból neki ne ígérjen senki semmit, nem kell őt sajnálgatni. Badger és Jesse időközben elkezdik a methfőzést a lakóbuszban, de nem sikerül olyan tisztára, mint mikor Walterrel gyártották, így Jesse kidobja a cuccot, mondván "lesz ez még jobb is". (Badger persze hevesen tiltakozik, mert neki jó lenne ez így is, de Jesse minőségi anyagot akar a vevőknek adni.) Ifjabb Walter a haverjaival próbál befűzni valakit, hogy vegyen nekik sört; Walt oda is megy egy pasashoz, és előadja, hogy otthon hagyták a személyijüket, és hogy nem venné-e meg nekik a sört - aztán kiderül, hogy a fickó egy civil rendőr, úgyhogy a többi srác gyorsan elszalad, Walt-ot meg a helyszínen őrizetbe veszik. Hank-et hívja, hogy jöjjön érte. Jesse-ék második methfőzete is elkészül, de ez is zavaros szerkezetű, Jesse ezzel sem elégedett, és arra készül, hogy ezt is kidobja, mikor Badger besokall, hogy ennyi alapanyagot elpazarol, jó lesz az, adja csak oda, és verekedni kezdenek, aminek az a vége, hogy Badger hamar a lakóbuszon kívül találja magát, Jesse pedig elhajt a busszal, otthagyva Badgert a sivatagban. Skyler "családi kupaktanácsot" hív össze, azzal a céllal, hogy együttes erővel meggyőzzék Waltert, hogy vágjon bele a kemoterápiába. Marie viszont másfelől közelíti meg a dolgokat: szerinte Walt a leginkább érintett a dologban, neki kell döntenie, mert személy szerint ő, mint röntgenorvos, elég sok rákosbeteget lát, akik boldogtalanul élik le életük utolsó heteit, napjait, mert a hozzátartozók rájuk kényszerítették a sok fájdalommal és kellemetlenséggel járó kemót. Ezen aztán ki is tör a veszekedés Skyler és Marie között, aminek Walt tesz pontot a végére: kijelenti, hogy ő már döntött, nem megy kemóra. Aztán alszik rá egyet, és másnap reggel mégiscsak meggondolja magát, belevág a terápiába (valószínűleg Skyler miatt, vagy azért, mert rádöbben, hogy valójában bármit megadna ő is, hogy továbbra is a családjával maradhasson). Azt hazudja Skylernek, hogy beszélt Elliott-ékkal is, ők majd fizetik a kezelést. Gretchen később felhívja Waltot, és győzködi, hogy fogadja el a segítségüket, hadd fizessék ők a kezelést, de Walt visszautasítja, mondván, hogy a biztosító állja a költségeket (ami persze nem igaz). Így hát - büszkesége miatt... - egyetlen kiút maradt csak, amivel pénzt tud szerezni a kezelésre: felkeresi Jesse-t, és közli vele, hogy mégiscsak folytatná a methgyártást.

01x05-7_1.jpg

01x05-15.jpg

01x05-21.jpg

01x06 Segíts magadon

Walt és Jesse kiosztják maguk között a feladatokat: Walt gyárt, Jesse pedig terít - lehetőleg további vérontás és erőszak nélkül. Walt családostul terápiára megy, mert Skyler abban reménykedik, hogy így sikerül átvészelniük ezt a nehéz időszakot. Itt kérdőre is vonja Walt-ot, hogy mit is csinál pontosan akkor, mikor se szó, se beszéd, eltűnik. Walt azt hazudja, hogy sétálni szokott elmenni, mert szüksége van olykor a magányra. Walt a kemoterápia miatt egyre többször van rosszul - mikor a methet jártja, akkor is hányni kezd. Jesse egyből rájön, hogy Waltnak rákja van, mivel az ő nagynénje (akinek a házában lakik) is rákban halt meg, ismeri a betegség velejáróit... Így egyből jön az a felismerés is, hogy Walt emiatt ragaszkodik ennyire a drogbizniszhez, hogy még pénzt hagyhasson a családjára. Walt egyelőre képtelen folytatni a gyártást, így Jesse-nek kell befejeznie. Gomez és Hank találnak egy maszkot, amit Walték használtak a methgyártáshoz - rajta van az iskola neve, ahol Walt dolgozik (és ahonnan kilopta anno). Walt elégedetlen, szerinte nagyon kevés drogot tud így ebben a formában eladni Jesse, így arra a következtetésre jutnak, hogy kell egy elosztó is. Ezért fel akarják keresni Tuco Salamancát, aki Krazy 8 helyébe lépett nemrég, hogy segítsen nekik az elosztásban. Hank kérdezősködni kezd Waltnál, hogy nem tűnt-e el egy ilyen védőmaszk. Átnézi a labor szertárát, és látja, hogy valaki eléggé megcsapolta a készletet (mivel többeknek is van kulcsa a laborhoz, így nem gyanakszik Walt-ra). Jesse kapcsolatot talál Tucóhoz: egy régi spanja, Pete cellatársa volt Tucónak, vele el is mennek a dílerhez. A pasast meggyőzi a cucc, belemegy a bizniszbe, viszont egyelőre nem akar fizetni a "próba-áruért", bizományba veszi csak át, ami Jessenek egyáltalán nem tetszik. Az elégedetlensége miatt jól el is látják a baját (olyannyira, hogy eszméletlen állapotban kerül az intenzívre). Az iskolában Hank és csapata letartóztatja Hugo-t, a takarítót (akivel egyébként Walt nagyon jóban van). Őt gyanúsítják ugyanis, hogy lenyúlta a szertárból a felszerelést, droggyártáshoz (és mindezt azért, mert priuszos, és mert jointot találtak nála). Mivel nagyon hullik a haja, Walt úgy dönt, leborotválja. Aztán, hogy megbosszulja a Jesse-vel történeket, felkeresi ő is Tucót (Heisenbergként mutatkozik be neki - később drogos körökben is mindenki ezen a néven ismeri majd), és követeli, hogy fizesse ki az előző adag drogot és fizessen kártérítést is Jesse-nek. Most is visz magával egy drognak kinéző anyagot, ez viszont valójában egy robbanószer (higany-fulminát): ki is próbálja Tucónál az erejét, egy darabka belőle a lakás egész emeletét felrobbantja, és azzal fenyegetőzik Walt, hogy az egész csomaggal a földhöz vágja. Ez kellően ráijeszt a dílerre, aki így már egyből hajlandó fizetni. Sőt, elismeri, hogy elsőrangú a drog, amit Jesse leszállított, úgyhogy hajlandó még venni belőle.

01x06-3.jpg

01x06-5.jpg

01x06-1.jpg

01x06 Ha egy üzlet beindul

Jesse el akarja adni a házát, mert képtelen a történtek után ott lakni - inkább beköltözik a lakókocsiba. Walt meglátogatja, és elmondja neki, hogy sikerült Tuco-val megegyeznie a drogbizniszt illetően. Jesse felháborodik, amiért nem egyeztetett előbb vele: ugyanis képtelenség, hogy kilószámra tudják gyártani ilyen záros határidőn belül a meth-et, mert Jesse nem tud hozzá ennyi alapanyagot szerezni. Walt találkozóra hívja Tuco-t egy roncstelepre (Jesse ezt is ellenzi, mert így ha valami nem tetszik, Tucóék elég zökkenőmentesen el tudnák tenni őket itt láb alól). Csak egy negyed kilót tudnak átadni Tuco-nak, aki persze ennek csöppet sem örül, de Walt megígéri, hogy ha előre fizetnek, legközelebb 2 kiló anyagot fognak kapni (Walt ugyanis kitalálja, hogy nem szükséges gyógyszer az előállításhoz, egyéb kémiai úton fogják legyártani hozzá az alapanyagot). Jesse be is szerzi a szükséges anyagokat, egyedül a metilamin hiányzik, amit nagyon nehéz megszerezni, és akik rendelkeznek vele (vegyészeti ellátóraktárból lopkodják ki), csak drágán hajlandóak továbbadni. Walt azt tanácsolja, lopják el ők maguk a raktárból a metilamint. Skyler babaváró bulit szervez a születendő kislányuknak, Holly-nak. Marie-től egy fehérarany diadémot kapnak, de Skyler úgy gondolja, egy kisbaba úgysem tud mit kezdeni ezzel a méregdrága és fölösleges ékszerrel, ezért visszaviszi az üzletbe, ahol nagy valószínűséggel Marie vette. Itt derül ki, hogy valójában nem vette meg, hanem ellopta, és az üzlet tulajdonosa Skylert gyanúsítja, vádat is akar emelni ellene, de Skyler rosszullétet színlel, így (mivel nem akar balhét a tulaj sem) elengedik. Walt és Jesse lemennek a raktárhoz, és egy szerrel (aminek ötlete persze Walt fejéből pattant ki) az atombiztos zárat tönkreteszik, így könnyen be is jutnak és sikerül egy hordónyi szert meglovasítaniuk. Mivel a lakókocsi bedöglik, így Jesse házának pincéjében kezdik meg a meth előállítását. Pechükre az ingatlanügynök (aki Jesse házát is árulja) épp aznapra szervezett nyílt napot a házba, de Jesse jelenetet rendez, és elzavar mindenkit, mondván, hogy a ház nem eladó. Skyler kérdőre vonja Marie-t a lopással kapcsolatban, de ő úgy tesz, mintha semmiről sem tudna. A Walt-ék által előállított cucc kék színű lett, de Tuco ezt is megveszi tőlük, mivel a hatása ugyanolyan erős. Tuco embere tesz egy ártatlan megjegyzést, amin a főnök úgy berág, hogy ott, Walt-ék előtt úgy szétveri a srác fejét, hogy eszméletét veszti.

Hank: "Sokszor az is legális, aminek nem kéne..."

 01x07-4.jpg01x07-1.jpg01x07-2.jpg

 

Főbb szerepekben: Walter White (középiskolai kémiatanár, rákbeteg; Bryan Cranston), Jesse Pinkman (Walter egykori diákja, piti kis drogdíler, később Walt "munkatársa"; Aaron Paul), Sklyer (Walt felesége; Anna Gunn), ifj. Walter (Walt és Skyler fogyatékossággal élő fia; RJ Mitte), Hank Schrader (Walt sógora, a drogelhárítás egyik ügynöke; Dean Norris), Marie (Hank felesége, Skyler húga; Betsy Brandt)

Főbb mellékszereplők: Badger (Jesse egyik haverja; Matt Jones), Pete (Jesse haverja; Charles Baker), Bogdan (az ő autómosójában dolgozott mellékállásban Walt; Marius Stan), Krazy 8 (drogdíler; Max Arciniega), Gretchen Schwartz (Walt egykori barátnője, és alapítótársa a Gray Matter Technologies-nál, ahonnan aztán Walt kilépett anno; Jessica Hecht), Elliot (Gretchen férje, Walt egykori alapítótársa a cégnél; Adam Godley), Tuco (drogdíler; Raymond Cruz)

Összegezve: Fogalmam sem volt, hogy mit várhatok ettől a sorozattól – úgy ültem le megnézni. Legalább 1 részt, aztán majd meglátom… És már 1 rész után éreztem, hogy nem lesz megállás :D SPOILER. A történet zseniális, és bár nem erre számítana az ember egy ilyen kaliberű/témájú sorozattól, de kifinomult humora is van (értsd: ez nem a trágárkodásból, untig ismételt helyzetkomikumokból adódik, mint az esetek zömében…). A színészek alakítása egyszerűen tökéletes – természetesen Bryan Cranstonnal az élen: én már most előrevetítem, hogy ő nagy karakterfejlődésen/változáson fog átesni, simán lehet, hogy a végén átmegy kicsit pszichopatába is. Néha már most is úgy tud nézni, hogy nem értem, miért nem p*silik össze magukat tőle egyből a rosszfiúk… :'D Egyedül RJ Mitte (ifj. Walter) teljesítményével nem vagyok kibékülve, szerintem annyi színészi hajlam van ebben a fiúban, mint egy zsák krumpliban (tudom, hogy ő valóban beteg, de attól még iszonyúan mű minden jelenetben…). Nem csoda, hogy (ahogy Szirmai Gergely is fogalmazott anno :D) kb. annyiból áll a szerepe, hogy állandóan reggelizik – de tényleg, szinte csak reggelinél tűnik fel a srác. :DD Ennyi még talán megy neki, nem kell hozzá túl nagy színészi véna.
Aaron Paul meg hihetetlen arc (és még mindig nem tudom hogy honnan olyan nagyon ismerős ő nekem… talán az Isteni sugallatos vendégszereplése miatt, mert átböngészve az IMDb-t, a többi filmjét nem láttam még), bár a karakterének néha nem ártana egy-két pofon, de ő is szerethető. :)
Azt meg kifejezetten szeretem, hogy nincs túlnyújtva ez a sorozat, mint a rétestészta. Szerintem ez a 7 rész is elég volt 1 évadba. (És ahogy láttam, a későbbiekben sem vitték túlzásba, ez szimpatikus.)
Most kicsit pihentetem, nem akarom hirtelen ledarálni az egész sorozatot, de mindenképpen kell a 2. évad is. :) Nézzétek, mert ez JÓ! (Mondom ezt úgy, hogy alapból nem szeretem a gyilkolászós, véres krimiket, mint amiket a tévében is nyomatnak állandóan: Gyilkos elmék, Gyilkos sorok, Gyilkos számok, Gyilkos betűk, Gyilkos szóközök, Gyilkos kérdőjelek, Gyilkos…….) 

10/9

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorozatcore.blog.hu/api/trackback/id/tr527673414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása